O facultate din Republica Moldova își propune să mobilizeze experiența și competențele diasporei pentru a forma viitori specialiști în tehnologii informaționale și inovații în afaceri, folosind cele mai moderne metode pedagogice.
Este vorba despre Facultatea IT și Leadership Inovațional, din cadrul Universității de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”. Inițiativa creării unei astfel de facultăți îi aparține Dorinei Roșca și a fost inspirată de experiența sa pedagogică în sistemul universitar privat și public din Franța. Dorina Roșca este decana facultății și a activat în cadrul Neoma Business School – Paris, Rouen, Reims, o școală care a combinat cu succes dimensiunea de inovare, cea de incubare de afaceri și cea de digitalizare a activității pedagogice dar și economice. Anume această configurație a inspirat-o să dezvolte ideea unei astfel de facultăți și în Republica Moldova, pe care a denumit-o „IT și Leadership Inovațional”.
Abordarea inovatoare a facultății constă în instrumentele și metodele pedagogice moderne care oferă fiecărui student oportunitatea să dezvolte abilități personale și profesionale în domenii precum tehnologiile informaționale, inovațiile în afaceri, leadership și lucrul în echipă. Facultatea își propune să țină pasul cu schimbările tehnologice contemporane, și oferă două specializări: Informatică aplicată și Managementul Informației. Potrivit Dorinei Roșca, modelul adoptat de facultate este cel al unei universități orientate spre Industria 4.0 care înseamnă un model bazat pe:
• Interdisciplinaritate, învățământul fiind centrat pe problemă
• O piață concretă pentru studenți
• Însușirea de abilități și cunoștințe axate pe noile tehnologii și pe inovare în afaceri
• Conexiune strânsă cu mediul de afaceri
“Specializările pe care se centrează facultatea sunt foarte solicitate, deoarece există o reală penurie de specialiști pe aceste domenii. Însăși companiile IT suferă de penurie de oameni bine formați, cu un profil interdisciplinar și cu o paletă largă de abilități de tip soft”, spune Dorina Roșca.
Procesul de studii
Pentru a conecta studiile universitare cu necesitățile mediului de afaceri la nivel național și internațional, studenții vor beneficia de un parcurs care combină armonios lecțiile în auditoriu și laboratoarele practice, încadrate de specialiști din cele mai cotate companii de pe piață, printre care Microsoft, Opel Bank, Code Factory.
Admiterea la studii va începe în luna iulie 2023 și se va încheia în septembrie 2023, iar durata studiilor este de 3 ani. La sfârșitul programului de studii, este obținută diplomă de licențiat în științe exacte. Procesul de studii va avea loc în cea mai mare parte în limba engleză dat fiind faptul că aceasta este o limbă universală de lucru, atât în IT, cât și în afaceri. Taxa de studii pentru anul viitor urmează a fi stabilită, însă, conform estimărilor, aceasta va fi de aproximativ 10000 lei. Pentru a atrage noi talente în facultate, începând cu anul viitor va fi introdus și un regim de burse, sub forma scutirii de taxe.
Facultatea IT și Leadership Inovațional este potrivită și pentru cei care vor să obțină o nouă specializare.
Profesori și mentori din țară și din diaspora
Strategia facultății este să ofere servicii educaționale de cea mai bună calitate prin implicarea în procesul de învățământ a numeroși profesori de peste hotarele Republicii Moldova, dar și a mentorilor din partea companiilor IT din țară și de peste hotare. Mentoratul va fi de asemenea extins și pentru lansarea de start-up-uri – o altă componentă importantă în cadrul acestui program de studii. Astăzi, din echipa facultății fac parte profesori formați peste hotarele țării și mentori din întreprinderi de succes, care vin cu o pregătire teoretică și deprinderi practice din cele mai mari centre de afaceri și capitale europene. Aceasta garantează accesul la un conținut al cursurilor conectat la cele mai actuale probleme și provocări contemporane.
Profesorii și mentorii din diaspora sunt absolvenți ai unor universități cu renume, precum UCL, University of Sussex, Aalto University, Politehnica-Lyon, EHESS-Paris, Universitatea Sorbonne, Politehnica București. De asemenea, urmează a fi implicați în mentoratul pe start-up-uri și un grup de specialiști francezi, care au crescut start-up-uri în cel mai mare incubator de afaceri din lume – „Station F” din Paris. Cursurile sunt organizate în format hibrid, oferindu-le posibilitate celor de la distanță să beneficieze de lecții.
Profesioniștii din diaspora care dispun de experiența relevantă și sunt deschiși să-și transfere cunoștințele în calitate de profesori sau mentori în cadrul facultății, o pot face contactând echipa facultății la adresa temporară de email - [email protected] sau paginile de Facebook și LinkedIn ale facultății.