burger icon

Deportările din perioada stalinistă - subiectul unui eveniment cultural desfășurat în Suedia

Sursa · Diaspora Connect 11.12.2021 20:12

La 10 decembrie 2021, Ambasada Republicii Moldova la Stockholm și asociația diasporei moldovenilor în Suedia "Casa Mare" au organizat un eveniment de prezentare a cărții "Teroarea stalinistă în RSSM, 1940-1941, 1944-1956: deportările, exilările în Gulag, foametea" semnată de Viorica Olaru-Cemîrtan, doctoră în istorie și membră a platformei Diaspora Connect, stabilită în Suedia. 

Evenimentul a coincis cu Ziua Internațională a Drepturilor Omului, ceea ce a permis organizatorilor să aducă atât în atenția diasporei, cât și a participanților suedezi drama deportărilor, a exilului în Gulag și a foametei, a încălcărilor grave ale drepturilor la viață, libertate, proprietate, opinie, educație, sănătate, exprimare și a altor drepturi fundamentale ale omului. Atât cartea semnată de Viorica Olaru-Cemîrtan, cât și filmul "Siberia din oase", regizat de Leontina Vatamanu și proiectat în cadrul aceluiași eveniment, au demonstrat o dată în plus, că teroarea stalinistă a fost o crimă împotriva umanității și a avut repercusiuni negative atât la nivel colectiv, cât și individual. 

Evenimentul a fost unul interactiv, iar participanții au avut posibilitatea de a adresa mai multe întrebări autoarelor, de exemplu, despre partea emoțională și responsabilitatea de a studia și a filma la acest subiect. “Este important să reconstituim identitatea noastră, să ne promovăm patrimoniul cultural și istoric, să ne edificăm memoria, inclusiv și prin promovarea acestor produse educative atât printre membrii diasporei, cât și în comunitățile suedeze” a accentuat Viorica Olaru-Cemîrtan.

Cititorii interesați de cartea "Teroarea stalinistă în RSSM, 1940-1941, 1944-1956: deportările, exilările în Gulag, foametea" pot contacta direct autoarea la adresa de email: [email protected] sau pot achiziționa cartea în rețelele de librării Cărturești, Libris și Librarius.

burger icon