burger icon

Diaspora pentru eficiența spitalelor din Moldova

Sursa · Noroc Olanda 16.06.2024 23:06

Fundația Noroc Olanda implementează programul Fapte Bune pe Roți prin care este oferit atât ajutor umanitar spitalelor şi centrelor de plasament din Moldova, cât și transfer de cunoștințe și competențe pentru practicienii din sistemul medical. Începând cu anul 2018, Fundația a reușit transportarea a 10 tiruri cu ajutor umanitar destinat spitalelor şi centrelor de plasament din Moldova, precum și organizarea unei vizite de lucru a medicilor olandezi care au dezvoltat capacitățile personalului medical din țară în domeniul reanimării.

Anul acesta, inițiatoarea programului Viorica Hagagg împreună cu membrii Noroc Olanda vor participa la 4Daagse, un marș internațional care va avea loc în orașul olandez Nijmegen. În cadrul evenimentului, considerat cel mai mare marș de mai multe zile din lume și la care este anticipată participarea a peste 45,000 de persoane, echipa Noroc Olanda va colecta fonduri pentru Moldova. Scopul echipei este să adune fonduri suficiente pentru a acoperi cheltuielile necesare deplasării specialiștilor olandezi în Moldova pentru a transfera bune practici în domeniul managementului spitalelor și anume a proceselor de eficientizare.

De ce anume eficiența spitalelor?

“Eficiența spitalelor ar trebui să fie misiunea tuturor: de la profesioniștii din domeniul sănătății care o trăiesc, până la pacienții și cetățenii care o cer și guvernanții care o reglementează” spune Viorica Hagagg. „Într-un spital, fiecare secundă contează și o eroare poate costa vieți. În sălile și încăperile sale, managementul resurselor determină calitatea tratamentelor, satisfacția profesioniștilor și chiar performanța economică a țării. Eficiența spitalului, ca orice măsură a eficienței, evaluează rezultatele obținute în raport cu resursele consumate. Creșterea eficienței spitalului necesită capacitatea de a face mai mult cu resurse mai puține sau egale. Eficientizarea ajută pentru ca spitalele să deservească mai mulți oameni cu o calitate mai bună fără a crește costurile în aceeași proporție” a mai explicat aceasta.

Din acest motiv, scopul proiectului pentru 2024-2025, în cadrul Programului Fapte Bune pe Roți, este de a investi în capacitarea personalul medical din Republica Moldova în domeniul eficienței. Eficiența mai mare a spitalelor este o precondiție pentru calitate mai ridicată a îngrijirilor medicale. Aceste două concepte sunt intrinsec legate, deoarece mai puțin timp petrecut în sarcini administrative înseamnă mai mult timp cu pacienții.

Toți cei interesați să susțină activitățile echipei, sunt rugați să acceseze pagina echipei Noroc Olanda la 4Daagse și să contribuie printr-o donație sau prin distribuirea informațiilor despre campania de colectare de fonduri. Contul Fundației Noroc Olanda, pentru donații directe:

Stichting Noroc Olanda
NL84 TRIO 0320 3833 18
Descrierea transferului: Eficienta spitale in Moldova

burger icon