Diaspora4EU este o mișcare civică lansată de Fundația Noroc Olanda care și-a propus să echipeze cetățenii din diaspora și pe cei de acasă cu informații, argumente, bune practici, date clare din surse verificate despre beneficiile integrării în Uniunea Europeană.
La această mișcare s-au alăturat partenerii Noroc Olanda, și anume: Diaspora Connect, Intersecția de Bine (România), Moldova4EU Diaspora Task Force (Austria), ONG Busuioc (Italia), Asociația Rădăcini (Danemarca) și comunitatea Moldoveni în Belgia.
Cum a apărut necesitatea acestui proiect?
Dorina Baltag, fondatoarea Noroc Olanda și inițiatoarea #Diaspora4EU: „Necesitatea acestui proiect a apărut din cauza provocărilor majore cu care se confruntă Moldova în drumul său spre integrarea europeană. Pe lângă importanța crucială a referendumului din 20 octombrie, Moldova este vulnerabilă la războiul hibrid dus de Rusia, care implică campanii masive și sofisticate de dezinformare și manipulare pe rețelele sociale. Aceste tactici vizează destabilizarea și influențarea percepției publicului, generând confuzie și neîncredere în procesul de integrare europeană. În plus, cetățenii moldoveni sunt deja afectați de oboseala provocată de instabilitatea politică și economică, ceea ce face esențială desfășurarea unor campanii eficiente de mobilizare a votului (GOTV - Get Out The Vote). În acest context, Diaspora4EU vine ca un răspuns pentru a combate dezinformarea și a facilita accesul la informații verificate, creând un cadru de dialog informativ și constructiv între diaspora și societatea din Moldova. Mobilizarea diasporei este esențială pentru a asigura un vot informat și pentru a proteja viitorul european al Moldovei.”
Campania vine cu un kit al alegătorului informat și responsabil, din care fac parte:
· Podcastul Kompot: În fiecare episod de 15 minute, profesioniști din diasporă împărtășesc cunoștințele și practicile acumulate din carierele lor internaționale, oferind idei despre cum poate Moldova să avanseze agenda reformelor în contextul integrării europene.
· Interviuri Vox Diaspora: Oferim perspective diverse de la cetățeni și experți despre integrarea Moldovei în UE, împărtășind opinii autentice și experiențe din comunitate.
· Postări inspiraționale: Promovăm bunele practici din diverse țări europene, evidențiind exemple de succes care pot servi drept model pentru reformele din Moldova.
· Demontarea miturilor: Răspundem clar și concis la miturile legate de integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, combătând dezinformarea și manipulările.
· Informații despre avantajele integrării: Publicăm materiale despre beneficiile concrete ale integrării în UE, în domenii precum educația, agricultură, antreprenoriat și sprijinul pentru vârstnici, persoane cu dizabilități și alte grupuri vulnerabile.
· PubQuiz pentru tineri: Organizăm sesiuni interactive de PubQuiz, dedicate tinerilor, pentru a stimula interesul și cunoștințele despre integrarea europeană, oferindu-le o modalitate distractivă și educativă de a se informa.
· Implicarea comunității: Ne propunem să informăm și să implicăm activ comunitatea din diaspora în procesul de integrare europeană, creând un spațiu de dialog și colaborare.
Unde poate fi urmărită campania și cum poate fi susținută?
Campania Diaspora4EU poate fi urmărită atât pe Facebook și pe Instagram, cât și pe paginile organizațiilor partenere.
Cei interesați să sprijine Diaspora4EU pot contribui în mai multe feluri: prin distribuirea materialelor informative pe rețelele sociale, participarea la evenimentele organizate de Noroc Olanda și partenerii săi, precum și susținerea campaniilor noastre de conștientizare. De asemenea, cel mai important sprijin este implicarea directă. Discuțiile cu prietenii și familia despre importanța participării la referendum și conștientizarea impactului acestuia asupra viitorului Moldovei pot face o mare diferență.
Diaspora Connect s-a alăturat campaniei Diaspora4EU pentru că credem în contribuția moldovenilor de pretutindeni la schimbările de acasă. De-a lungul timpului, diaspora a fost implicată în transferul de cunoștințe și bune practici. În ajunul referendumului constituțional din 20 octombrie vom folosi înțelegerea profundă a felului în care funcționează Uniunea Europeană pentru a demonta miturile și informațiile false despre UE, pentru a prezenta exemple inspiraționale din statele membre ale UE și pentru a ne asigura că aceste informații vor pregăti alegătorii pentru un vot informat și responsabil.
Diaspora4EU va continua și după data de 20 octombrie: vom organiza o vizită de studiu la instituțiile europene pentru liderii asociațiilor din diasporă, oferindu-le oportunități de învățare și de conectare directă cu factorii de decizie europeni. Un alt element cheie este dezvoltarea Diaspora White Paper, un document esențial care va sintetiza contribuțiile și propunerile diasporei pentru integrarea Moldovei în UE. Acesta va servi drept ghid pentru decidenții politici și va evidenția rolul strategic al diasporei în procesul de integrare. Pe lângă continuarea podcastului Kompot, vom pregăti terenul cu informații clare și verificate pentru alegerile parlamentare din 2025, asigurându-ne că diaspora este bine informată și implicată activ în acest proces esențial pentru viitorul Moldovei.
Activitățile din cadrul #Diaspora4EU sunt implementate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Fondului German Marshall Fund al Statelor Unite.
Material realizat de Andreea Ceslava-Glavan, Noroc Olanda