burger icon

Limba română sărbătorită la Frankfurt

Sursa · Diaspora Connect 24.10.2022 19:10

Limba română este sărbătorită atât acasă, cât și în diaspora. Un eveniment dedicat limbii române a fost organizat luna aceasta la Frankfurt. Având drept reper Ziua Limbii Române, sărbătoare legală în Republica Moldova și România, evenimentul a avut ca scop promovarea limbii române și a unicității acesteia. Membrii comunității locale din Frankfurt au celebrat frumusețea limbii române prin recitaluri de poezie, muzică și literatură și au prezentat publicații în limba română de pe ambele maluri ale Prutului. A fost și o oportunitate de promovare a creativității vorbitorilor de limbă română din regiunea Frankfurt, care au expus fotografii tematice și articole de artizanat.

Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Consultativ al Migranților și Migrantelor din Frankfurt (KAV). Consiliul, din care fac parte și reprezentanți ai comunității vorbitoare de limbă română, reprezintă interesele populației străine și pledează pentru integrarea socială cu păstrarea identității de origine. Prezentă la eveniment, primara orașului Frankfurt pe Main, Dr. Nargess Eskandari-Grunberg a declarat: "Sunt foarte mândră că în orașul meu trăiește comunitatea română. Este minunat că 20,000 de oameni vorbesc limba maternă. Limba este o verigă, este cultură, poezie!" 

În același context, Dr. Klaus Bochmann, Președintele Institutului Moldovei din Leipzig, a amintit despre evenimentele din 1989 care au dus la revenirea la grafia latină. „O limbă cu un număr estimat de 28 de milioane de vorbitori în întreaga lume și cel mai mare număr de vorbitori din Europa de Sud-Est, ar trebui să ocupe un spațiu cultural mai mare”, a subliniat acesta în adresarea sa. 

Întâlnirea a fost și o oportunitate de conectare și socializare cu personalități din politica locală, diplomația românească și moldovenească și mediul asociativ vorbitor de limba română din întreaga Germanie. Evenimentul KAV a primit atât susținerea autorităților române prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, cât și a Biroului Relații cu Diaspora, care au donat dicționare, cărți pentru copii, hărți și diverse materiale, expuse în cadrul evenimentului.

Printre alte activități care țin de reprezentarea migranților în Germania, KAV își propune să sporească conștientizarea diversității lingvistice și să promoveze aprecierea acesteia. 

Originară din Republica Moldova, Liliana Răilean, care a facilitat și participat la eveniment, descrie comunitatea vorbitoare de limbă română din Frankfurt drept una dintre cele mai mari și cele mai diverse din punct de vedere profesional din Germania, fiind foarte activă și în domeniile artistic, antreprenorial, medical și academic. 

Potrivit datelor Biroului Federal de Statistică a Germaniei, în Germania locuiesc și muncesc aproape 880 de mii de vorbitori de limbă română (850 mii de cetățeni români și 27 mii de cetățeni moldoveni).

burger icon