burger icon

Toalete mai sigure pentru copiii din satele Moldovei

Sursa · Diaspora Connect 08.07.2022 20:07

„În fiecare an, în Republica Moldova sunt atestate decese ale copiilor din cauza toaletelor din curte. Marea majoritate a oamenilor din sate continuă să folosească veceurile din spatele casei, chiar dacă acestea nu oferă siguranță şi confortul necesar. În lipsa unui sistem centralizat de canalizare, oamenii sunt nevoiți să se descurce cum pot.” se arată într-o postare a comunității The Moldova Project. 

Situația este şi mai gravă în cazul familiilor social-vulnerabile care au copii mici. Pentru a evita astfel de posibile tragedii și pentru a oferi condiții de trai mai sigur şi decent, The Moldova Project a inițiat campania “Safer toilets for children”, care în prezent este implementată grație contribuției financiare a comunității de moldoveni din Marea Britanie, Clubul Antreprenorilor din Diasporă #HicuNoi Proiectul este în derulare, iar primele toalete au fost deja instalate. Organizatorii speră ca acest proiect să se bucure de continuitate.   

The Moldova Project a fost fondat în 2008 pentru a ajuta oamenii care trăiesc în sărăcie în Moldova. Comunitatea lucrează cu familii vulnerabile pentru a le ajuta să găsească soluții ca să devină autosuficiente, oferind sponsorizări și alte proiecte legate de asistență medicală, educație și formare.

Potrivit ultimului recensământ al populației Republicii Moldova, realizat în 2014, 48,3% din populație trăiește în case dotate cu baie sau duș (comparativ cu 21% în 2004). Potrivit acelorași date din 2014, numărul de persoane care locuiesc în case în care există o toaletă conectată la un sistem de canalizare este de 37,3%. Totodată, un raport internațional  publicat în 2015, constata că aproape un sfert (23.6%) din populația Moldovei nu are acces la toalete sigure și private. 

Sursa foto: The Moldova Project
 

burger icon