burger icon

Akadémia Diasporei revine. Programul complet pentru ediția 2025.

Sursa · Diaspora Connect 10.07.2025 21:07

Luna aceasta, Akadémia Diasporei a lansat o nouă ediție a programului de formare și conectare dedicat moldovenilor activi din diaspora care doresc să își dezvolte organizațiile, să își consolideze leadershipul civic și să genereze un impact real atât în comunitățile lor, cât și la nivel transnațional.

Lansată inițial în 2022 de către Fundația Noroc Olanda (Țările de Jos), Association pour l'Intégration et la Mobilitate (Franța) și Diaspora Connect (Regatul Unit), Akadémia Diasporei își propune să sprijine organizațiile diasporale și liderii acestora. După o primă ediție de succes, Akadémia Diasporei revine în 2025 cu o serie de masterclass-uri, sesiuni de coworking peer-to-peer și un ghid practic pentru ONG-urile diasporei, activități dedicate dezvoltării organizațiilor diasporale și creșterii leadershipului civic din diaspora. În plus, în acest an, echipei de organizatori i s-a alăturat și Intersecția de Bine (România).

Marți, 15 iulie: Sustenabilitatea Comunităților Diasporale: adaptare și inovație. Experți: Dorina Baltag (Noroc Olanda, Țările de Jos) & Sergiu Caragia (Asha De Tare, România) 

Joi, 17 iulie:Principii de comunicare și design pentru inițiative civice. Experți: Doina Guzun (AIM, Franța) & Ana-Maria Brihuneț (Noroc Olanda, Moldova)

Marți, 22 iulie: Scrierea Proiectelor de Impact: de la idee la finanțare. Experți: Inga Savin (DIALOG, Elveția) 

Miercuri, 23 iulie:Asociația Ta în Era Digitală: Instrumente utile pentru diasporă. Experți: Natalia Șeremet (Intersecția de Bine, România) 

Joi, 24 iulie: Evenimente cu impact: Planificare, Logistica și Facilitare. Experți: Mariana Plamadeala (R.U.D.A, Marea Britanie) & Mircea Pavlov (Mai pe Scurt, România) 

Marți, 29 iulie: Advocacy și Networking pentru Diaspora. Experți: Dorina Baltag (Noroc Olanda, Țările de Jos) & Doina Guzun (AIM, Franța) 

După finalizarea masterclass-urilor, participanții vor avea, de asemenea, ocazia să participe la sesiuni de sesiuni de coworking peer-to-peer (lucru colaborativ de la egal la egal), acestea având rolul de a stimula schimbul practic de experiențe și de a facilita colaborarea transnațională pentru obiective commune.

Cine poate participa la program? 
•    Lideri de organizații sau grupuri de inițiativă din diaspora 
•    Persoane implicate în comunități active (min. 3 activități în ultimul an) 
•    Tineri din diasporă interesați de dezvoltare de inițiative civice în diasporă 
•    Diasporeni motivați, dispuși să investească timp în dezvoltarea lor și a comunităților din care fac parte 
Toate sesiunile au loc online și sunt gratuite. Pentru a participa este obligatorie înregistrarea.  
 
Înscrieri 
📅 Data limită: duminică, 13 iulie, ora 13:00 
🔗 Formular de înscriere: https://forms.gle/j4XxQL2K3L1dZRig7 

Pentru mai multe informații, urmărește paginile organizațiilor partenere: 🔗 Noroc Olanda 🔗 AIM France 🔗 Diaspora Connect 🔗 Intersecția de Bine.

Akadémia Diasporei a fost concepută drept un spațiu de învățare colaborativă, care oferă participanților acces la bune practici, exemple concrete și instrumente utile pentru dezvoltarea organizațiilor diasporale și inițiativelor civice.  

Activitățile Akadémia Diasporei 2025 face parte din proiectul Diaspora4Diaspora, implementat cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora, în cadrul Programului de susținere a activităților culturale și educaționale în diaspora. 

burger icon