
În perioada 28-30 ianuarie 2025, Fundația Noroc Olanda și Diaspora Connect au organizat o vizită de studiu la Bruxelles pentru 15 membri ai diasporei moldovenești din peste 10 țări. Obiectivul vizitei a fost echiparea liderilor diasporei atât cu instrumente și cunoștințe practice, cât și cu oportunități de networking în scopul sprijinirii parcursului european al Republicii Moldova.
Programul vizitei a inclus sesiuni de familiarizare cu activitatea principalelor instituții ale UE, completate de dezvoltarea abilităților de lobby, advocacy și comunicare strategică. Grupul a avut o discuție amplă atât cu Daniela Morari, Ambasadoarea Republicii Moldova în UE, care a explicat pașii care urmează a fi parcurși pentru implementarea priorităților pentru 2025-2026, cât și cu Viorel Cibotaru, Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, împreună cu care au explorat și discutat modurile în care diaspora poate contribui la acest proces.
În cadrul Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație (ICMPD) participanții au aflat mai multe despre relația instituțiilor Uniunii Europene cu diasporele, au explorat oportunitățile de networking și schimb de practici, dar și lecțiile învățate din experiențele de advocacy ale diasporelor altor țări. Una dintre experiențele împărtășite a fost cea a diasporei ucrainene și a modalităților de mobilizare civică, advocacy și comunicare la care au recurs reprezentanții acesteia odată cu invadarea Ucrainei de către Federația Rusă. Totodată, participanții au fost ghidați privind instrumentele practice de implicare cetățenească în procesul de elaborare a politicilor la nivel european.
Vizita a culminat cu masa rotundă găzduită de Parlamentul European și de Clubul Moldova-UE în cadrul căreia au fost prezentate constatările documentului de politici „Viziunea diasporei privind viitorul rezilient al Republicii Moldova” (White Paper “Diaspora’s Vision for Moldova’s Resilient Future”) elaborat de profesioniști din diaspora: Dorina Baltag (Țările de Jos), Anastasia Pociumban (Germania), Oleg Chirița (Belgia) și Victoria Căpătici (Regatul Unit). Discuțiile s-au axat, printre altele, pe guvernanță, securitate, integritate electorală, polarizare socială, dezinformare, diplomația diasporei, precum și pe rolul critic pe care îl are sprijinul UE în soluționarea provocărilor din aceste domenii. Dorina Baltag, coordonatoarea documentului, a explicat că acesta este primul instrument de acest gen elaborat de profesioniști din diasporă. El reprezintă viziunea diasporei pentru reziliența democratică a Republicii Moldova, fundamentată pe analize exhaustive și susținută de recomandări concrete. Documentul oferă un cadru clar pentru actorii interesați din UE, Moldova și diaspora, consolidând rolul diasporei ca partener strategic în procesul de democratizare și integrare europeană a țării."
Participanții au apreciat conexiunile valoroase pe care le-au stabilit, confirmând importanța colaborării și schimbului de experiență. „Principala lecție pentru mine a fost că puterea noastră este în diversitatea noastră, iar atunci când suntem motivați de un obiectiv comun, totul este posibil”, și-a împărtășit experiența Gabriel Durlescu, reprezentantul Grupului de Inițiativă Basarabean din Cluj-Napoca.
Vizita de studiu a avut loc în cadrul proiectului Diaspora4EU, sprijinită financiar de Uniunea Europeană şi Black Sea Trust for Regional Cooperation / German Marshall Fund (GMF).