burger icon

Avem studii universitare foarte bune, dar ne pleacă medicii. Unde e problema?

Sursa · moldova.org 11.02.2022 15:02

Un articol de Natalia Graur, Moldova.org

Fenomenul migrației cadrelor medicale din Republica Moldova este încă prea puțin studiat. Asta face dificilă înțelegerea obiectivă a fenomenului și luarea măsurilor pentru reducerea migrației, întrucât e cert că numărul cadrelor medicale este în scădere. Conform Biroului Național de Statistică, numărul de medici s-a redus de la 16.000 în 1990 la aproximativ 10.550 în 2012, iar numărul asistenților medicali s-a înjumătățit (de la 46.000 la 22.760).

Studiile enumeră mai multe cauze pentru migrația cadrelor medicale, cum ar fi salariile, condițiile de muncă, lipsa echipamentului medical modern sau organizarea sistemului medical. Am povestit cu Ina Jacotă, ginecologă din Moldova, despre motivele care au determinat-o să plece și să practice medicina în altă țară. 

Studii teoretice foarte bune în Moldova

Ina și-a petrecut adolescența între Moldova și alte țări din cauza serviciului părinților. Când a venit la facultate, a început să caute posibilități de a face stagii în alte țări. A studiat franceza la școală, apoi a fost în grupă francofonă la facultate. În anul 4 și 5 a făcut două stagii în oftalmologie în Franța.

A absolvit medicina generală la Universitatea de Medicină și Farmaceutică în 2013, apoi a intrat la rezidențiat. Spune că a făcut studii de o calitate foarte bună, iar mai târziu, când a mers în Belgia, a observat că avea mai multe cunoștințe teoretice decât colegii ei belgieni. Profesorii din Moldova îi învățau pe tinerii specialiști să lucreze după protocoale internaționale.

Puteți vizualiza întregul articol aici.

burger icon