Platforma online Diaspora Connect a realizat o listă a moldovenilor din diaspora care s-au alăturat autorităților publice proaspăt reorganizate din Republica Moldova.
Eugeniu Cozonac Director General, Agenția Proprietății Publice
Eugeniu Cozonac deține o experiență de peste douăzeci de ani în managementul corporativ, lansarea și dezvoltarea companiilor în Moldova, Marea Britanie și SUA. A activat în calitate de expert și a fondat și condus mai multe companii în țară și peste hotare. Până la accederea în funcție, a locuit și activat în SUA.
Alexandru CiubucDirector General Interimar, S.A. Moldtelecom
A locuit și activat 12 ani în Belgia. Deține o vastă experiență în domeniul telecomunicațiilor și tehnologiilor informaționale, activând anterior în companii precum Telekom Romania și BICS. Acesta este co-fondatorul platformei de marketing și parteneriate strategice în telecomunicații Enabld, dar și a companiei de soluții software DAS Solutions.
Dorin FrăsîneanuConsilier al Primului-ministru, Politică Externă
Dorin Frăsîneanu deține experiență profesională în cadrul Comisiei Europene și a Serviciului European de Acțiune Externă. Acesta este absolventul mai multor programe de studii în domeniul dreptului european și internațional, diplomație și studii de guvernanță și politici europene la universități din Marea Britanie, Franța și Belgia. Puteți afla mai multe detalii despre experiența profesională a lui Dorin Frăsîneanu, accesând profilul acestuia pe Diaspora Connect.
Ștefan BotnarConsilier, Șef al Cabinetului Ministrului Sănătății
Ștefan Botnar are studii superioare în domeniul medicinei generale și a medicinei de familie, urmate în cadrul USMF Nicolae Testemițanu. Până la accederea în actuala funcție, noul Șef al Cabinetului Ministrului Sănătății a activat în calitate de medic în cadrul mai multor instituții medicale din Spania.
Felicia BechtoldtSecretar de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale
Felicia Bechtoldt este economistă, cu vastă experiență în educație, economie, cercetare, politici și servicii sociale în instituții publice din SUA și Italia. Până în prezent, aceasta a locuit și activat în Oregon, SUA iar din 1 decembrie 2021 își va continua activitatea în calitate de Secretar de Stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Puteți afla mai multe detalii despre experiența profesională a Feliciei Bechtoldt, accesând profilul acesteia pe Diaspora Connect.
Pavel CovaliConsilier al Prim-ministrului, Agricultură
A activat în calitate de expert și consultant național în mai multe proiecte de susținere a sectorului agricol din R. Moldova. Pavel Covali este absolventul mai multor programe de studii în domeniul agriculturii sustenabile la universități din Italia și Danemarca, iar actualmente este doctorand la Universitatea din Tartu, Estonia. De asemenea, acesta este autorul unui blog bilingv care abordează provocările din sectorul agricol al R. Moldova.
Reamintim că, mai multe ministere și agenții guvernamentale au lansat recent concursuri pentru suplinirea a peste 200 de funcții publice vacante. Unele dintre oportunitățile relevante au fost extinse și către comunitățile de profesioniști din diaspora.
Cu toate acestea, Guvernul are nevoie în continuare de personal, fapt recunoscut și de Prim-Ministra Natalia Gavrilița la prezentarea Raportului pentru 100 zile ale Guvernului: “Mi-aș fi dorit să putem atrage mai mult și mai repede profesioniști integri în anumite funcții, deci ne confruntăm cu foarte multe refuzuri de a ocupa anumite funcții vacante. De aceea, (...) îndemn pe toată lumea să acceseze siteul cariere.gov.md și să vadă zecile și sutele de funcții vacante care sunt și să vină să concureze pentru aceste funcții.”
În cadrul Congresului Diasporei din luna august a acestui an, Președinta Maia Sandu menționa că guvernarea se află la etapa când trebuie să consolideze managementul mediu din instituțiile publice, iar suportul profesioniștilor din diaspora ar fi binevenit în acest sens. În cadrul aceluiași eveniment, Prim-Ministra Natalia Gavrilița admitea că mulți conaționali sunt disponibili să contribuie la distanță, motiv din care este luată în calcul și participarea diasporei în boarduri consultative sau consilii de administrație.