burger icon

Șezătorile reinventate de femeile din diasporă

Sursa · moldova.org 29.05.2021 10:05

De mai bine de un an, în fiecare miercuri, familia Adrianei Rotaru știe că ea are seara ocupată. Se vede cu „fetele ei” – e timpul rezervat pentru șezătoare. 

Pandemia a afectat disproporționat femeile – muncile casnice neplătite le revin preponderent lor în continuare. Grija de familia care stă acasă a devenit pentru multe femei o sarcină non-stop. Să-ți iei timp pentru tine poate deveni o misiune aproape imposibilă, mai ales cu copii de școală sau grădiniță care au trecut la învățământul online. Pentru multe dintre femeile din grupul cu care se vede Adriana, aceste șezători au devenit motivul pentru care își rup timp pentru ele. În acele momente, la fel ca bunicile noastre, fac o muncă „mai ușoară”, în timp ce stau la povești.

Cum s-a născut șezătoarea

Adriana locuiește în Bruxelles de mai bine de 15 ani. În noiembrie 2019 și-a propus să-și coase propria ie, inspirată de cartea Stelei Moldovanu. A scris o postare pe grupul de moldoveni în Belgia și s-au adunat mai multe doritoare. Unele femei își doreau mai demult să-și coase ie, dar nu găseau timp sau li se părea prea greu, altele au devenit curioase datorită postării Adrianei. 

Articolul integral este disponibil pe www.moldova.org

burger icon