Mii de moldoveni din diaspora s-au solidarizat cu Adunarea Națională „Moldova Europeană” care a avut loc pe 21 mai la Chișinău. Întruniri ale comunităților diasporale au avut loc în zeci de orașe atât din statele Uniunii Europene, cât și din țări non-UE, precum Reagtul Unit, Elveția, Norvegia, Israel, Canada, SUA și chiar Singapore. În același timp, o parte din moldovenii stabiliți peste hotare au ales să se deplaseze la Chișinău pentru a se alătura Adunării Naționale. Oamenii au purtat haine tradiționale și au afișat mesaje de susținere a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv în limbile țărilor în care sunt stabiliți.
Diaspora a fost menționată în repetate rânduri în discursul președintei Maia Sandu, care a subliniat că vocea participanților este una comună oriunde s-ar afla. “Diaspora nu înseamnă doar dor și despărțire. Diaspora înseamnă moldoveni care își ajută familia, localitatea de baștină și țara, cei care vin acasă, investesc și deschid locuri de muncă. Moldovenii plecați știu ce înseamnă Europa, ei știu cum funcționează Europa și vor ca țara lor să fie cât mai curând un stat european. Ne dorim ca cei care azi sunt în diasporă să poată veni acasă mai des, mult mai des, sau să vină de tot acasă - pentru că acasă va fi Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu.
Iar în adresarea sa către participanții Adunării Naționale, scriitoarea Tatiana Țîbuleac a pus accentul pe unitatea moldovenilor rămași acasă și a celor stabiliți peste hotare, atâta timp cât este ghidată de valorile europene: „Moldovenii care au plecat nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât moldovenii care au rămas. Motivele lor sunt la fel de valabile ca motivele celor care au ales să rămână. Pentru că sunt mai multe feluri în care poti să-ți iubești patria: poți să trăiești în ea, dar poți s-o porți peste tot cu tine prin lume. Atunci când vom înțelege asta, Moldova va deveni puternică. Va fi tot mică, tot la răscruce, dar va fi puternică pentru că va fi unită și acasă, și în afară. Nu suntem la început de cale, ne-am și pornit. Chiar dacă Moldova nu este în Europa, oamenii ei sunt deja acolo. Sutele de mii de moldoveni care s-au stabilit peste hotare și și-au construit o viață acolo, dar și sutele de mii de moldoveni care-au rămas aici și-au ales să trăiască ghidați de valorile europene sunt dovada că se poate.”
Potrivit datelor Poliției, pe 21 mai aproximativ 80 de mii de oameni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru a susține parcursul european al R. Moldova. Totodată comunitățile diasporale s-au adunat în peste 40 de orașe din întreaga lume pentru a sprijini deschis aspirațiile europene ale R.Moldova. La finalul Adunării, participanții au votat unanim o rezoluție prin care au cerut, între altele, consfințirea în Constituție a dezideratului aderării R. Moldova la Uniunea Europeană.