burger icon

De la Moldova: Modelul scandinav de creștere a copiilor – „ușor” diferit de cel moldovenesc (II)

Sursa · moldova.org 10.03.2021 13:03

Când s-a mutat în Olanda, Geta era pregătită să își promoveze afacerea cu slingurile, însă s-a lovit de o realitate care a bulversat-o. „A trebuit să-mi regândesc afacerea, pentru că în Olanda nu ai cu cine vorbi despre babywearing. M-am orientat spre țările nordice, unde concediul de îngrijire a copilului este de 18 luni, care pot fi împărțite între mamă și tată. E un model mai sănătos și mai apropiat de norma noastră biologică”, spune Geta.

 

Într-adevăr, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda sunt cunoscute pentru modelul revoluționar de childcare și parental leave pe care îl oferă părinților și spre care se tinde. Modelul a fost examinat și studiat de multe ori, iar unele țări au fost aplaudate îndelung pentru șansele egale pe care le oferă ambilor parteneri la creșterea copiilor împreună cu multe alte avantaje.

În Suedia, de pildă, politicile legate de creșterea copilului acordă atât mamei, cât și tatălui, dreptul la 480 de zile (echivalentul a 16 luni) de concediu cu posibilitatea de a primi 80% din salariu. În acest context, nu mai vorbim despre presiune doar asupra mamei. Întrebarea nu este dacă mama renunță la muncă sau la copil, cum am vorbit mai sus, ci cum se vor repartiza acele luni mai exact, când va sta mama acasă, și când tata. Indemnizația primită le oferă celor doi siguranță și flexibilitate, iar implicarea tatălui în creșterea copilului e crucială în dezvoltarea lui ulterioară.

Iulia Cornea, Norvegia: „Ambii lucrează. Nu e corect să îl numim concediu maternal”

Iulia Cornea, o tânără de 32 de ani din Chișinău, este stabilită cu soțul ei în Norvegia de trei ani. Împreună au doi copii, o fetiță de cinci ani, născută în Moldova, și un băiețel de un an, născut în țara nordică în 2019. Iulia e specialistă în resurse umane, iar acum administrează o afacere și își face studiile de licență. „Deoarece ambii lucram, am avut dreptul la concediu parental. Ambii părinți au dreptul și obligația să-l folosească, așa că nu ar fi corect să-l numim maternal. Am ieșit în concediu prenatal cu trei săptămâni înainte de termen, iar de la data nașterii a început concediul de maternitate. Pentru acest concediu am trimis actele din timp, planificându-l împreună cu soțul (totul are loc digital)”, spune Iulia.

Familia Cornea a avut posibilitatea să aleagă 49 săptămâni cu o îndemnizație egală cu salariul părintelui care stă în concediu sau 59 de săptămâni cu 80% din salariu. Ei au ales a doua opțiune, iar concediul le-a fost împărțit în câte 19 săptămâni obligatorii per părinte. „Suplimentar, soțul a avut concediu două săptămâni în legătură cu nașterea (acest tip de concediu nu întotdeauna este plătit de angajator). Asta e de mare folos, mai ales pentru cei care nu au rude sau prieteni ce ar putea să-i ajute”, explică Iulia.

Citește continuarea pe Moldova.org

 

burger icon