Mai ales în perioada electorală, citind știrile, ai senzația că diaspora e o comunitate omogenă, care votează la fel și își dorește aceleași lucruri. Însă, de când scriu rubrica despre diasporă, am început să înțeleg tot mai mult diferențele dintre moldovenii care au emigrat, dar și care sunt problemele mai mult sau mai puțin comune cu care aceștia s-au confruntat.
Lista de mai jos nu prezintă un top, ci o încercare de a sintetiza ceea ce mi-au spus oamenii cu care am vorbit despre lucrurile pe ar fi vrut să le știe înainte de a pleca din țară.
1. Dacă nu ai acte, nu exiști
Despre asta mi-au povestit persoanele care au emigrat la începutul anilor 2000. Ajunse în Italia sau Spania, acestea și-au dat seama ce însemna de fapt să te afli ilegal într-o țară: să te ascunzi de poliție, pentru că altfel riști să fii deportat; să nu poți închiria o locuință; să nu te poți angaja legal la muncă, depinzând astfel de alți moldoveni și sperând că au intenții bune.
2. Ce înseamnă traficul de persoane și cum poate fi evitat
Potrivit statisticilor oficiale, 1.496 de persoane au fost identificate ca victime ale traficului în Republica Moldova în perioada 2015-2019. Ministerul Afacerilor Externe vine cu mai multe recomandări pentru evitarea situațiilor de risc.
3. Nu ai cum să recuperezi timpul pe care nu l-ai petrecut cu copiii
Mulți părinți care au mers la muncă și și-au lăsat copiii acasă regretă cel mai mult anume perioada pe care nu au petrecut-o împreună. „Am mers peste hotare ca să le dau lor un viitor mai bun și n-aș spune că regret, așa erau timpurile… Dar îmi pare rău că ei și acum sunt departe de mine”, povestește o femeie stabilită în Italia, copiii căreia locuiesc în Marea Britanie.
4. Mâncarea nu are gust ca acasă. Niciodată
Majoritatea celor cu care am vorbit s-au plâns de ...
Continuarea materialului poate fi citită pe moldova.org